Saturday, October 23, 2021

Kreatiini


TILAA KREATIINI NETISTÄ >>

Kreatiinilla tarkoitetaan yleensä kreatiinimonohydraattia, joka on elimistön luonnollinen yhdiste. Kreatiini auttaa elimistöä varastoimaan energiaa lihassoluihin.

Ihminen saa kreatiinia ruoan kautta, lähinnä lihasta ja kalasta. Kreatiinia tuotetaan myös elimistössämme, lähinnä maksassa, munuaisissa ja haimassa joista se kulkeutuu verenkierron mukana lihaksiin.

Kreatiini on voimaharjoittelijan ehdoton lisäravinne

Kreatiini on ehdottomasti yksi parhaista ja myös käytetyimmistä lisäravinteista, sillä se on tehokas ja monipuolinen lisä kuntoilijalle. Tutkimusten perusteella voidaan todeta, että kreatiinilla on positiivinen vaikutus lihasmassan ja voiman kasvussa sekä suorituskyvyn parantamisessa pitkäaikaisen voimaharjoittelun yhteydessä. Syynä tähän on kreatiinivarastojen täydentymisen aiheuttama ylimääräinen energiavarasto lihaksessa, joka mahdollistaa paremman harjoituskestävyyden ennen kaikkea lyhytaikaisissa lihasvoimaa vaativissa suorituksissa.

Tutkimuksista on myös selvinnyt, että harjoituksen jälkeen nautittu kreatiini tehostaa lihasten kasvua ja auttaa palautumisessa. Kreatiinilla on myös havaittu olevan palautumista nopeuttava vaikutus aerobisissa harjoituksissa.

Kreatiinia käytettäessä lisäravinteena saattaa paino usein nousta, mutta tämä johtuu osittain siitä, että kreatiini sitoo vettä lihassoluihin, joka aiheuttaa painonnousua. Kreatiini sopii hyvin voimaharjoitteluun, mutta esimerkiksi pitkäkestoiseen aerobiseen harjoitukseen kreatiinilla ei välttämättä ole positiivista vaikutusta.

Kreatiinin

Kreatiini on siis loistava lisäravinne voimaharjoittelijalle, joka haluaa lisätä lihasten voimatasoa ja sarjakestävyyttä. Voimaharjoittelun vasta aloittaneille suositellaan yleensä 2–5 gramman päiväannosta. Pidempään voimalajeja harrastanut taas voi nauttia kreatiinia 5–15 grammaa päivässä. Päiväannoksiin tosin vaikuttavat myös oma lihasmassa ja harjoittelun määrä. Esimerkiksi lepopäivinä kreatiinia ei tarvitse nauttia. Kreatiinia käytetään yleensä urheilu- ja palautusjuomajauheissa.

Kreatiinin on todettu olevan täysin turvallinen lisäravinne, joka ei tutkimusten perusteella aiheuta minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Kreatiinin käyttö on siis täysin turvallista.

TILAA KREATIINI NETISTÄ >>