Friday, January 28, 2022

South Beach -dieetti

South Beach –dieetin on alunperin kehittänyt kardiologisti Arthur Agatston yhdessä ravitsemusterapeutti Marie Almonin kanssa kilpailijaksi perinteisille vähärasvaisille dieeteille, joiden nimeen 80- ja 90-luvuilla vannottiin melkein kaikkialla. Alunperin dieetin tarkoituksena oli estää lääkäri Agatstonin omien potilaiden sydäntauteja, mutta tieto dieetistä levisi erittäin nopeasti suusta suuhun ja 2000-luvun alusta lähtien dieetti on ollut todella suosittu ympäri maailmaa.

Dieetin historiaa ja teoriaa sen taustalla

Agatston huomasi että vaikka vähärasvainen dieetti saattoi usein auttaa vähentämään kolesterolin määrää ja estää sydäntauteja, oli potilaiden useimmiten erittäin vaikeaa noudattaa dieettiä.

Kaiken taustalla on insuliiniresistenssi, joka syntyy kun ihminen syö useiden vuosien ajan nopeasti verensokeria nostavia ruokia, jolloin solut tulevat vähitellen insuliinille resistenteiksi. Tämä aiheuttaa taas sen että sokeri kiertää verenkierrossa pidempään kuin normaalisti, mikä puolestaan kiihdyttää insuliinin eritystä entisestään. Ylimääräinen insuliini aiheuttaa myöhemmin verensokerin laskun normaalien tasojen alapuolelle, joka potentiaalisen diabeteksen lisäksi aiheuttaa myös nälän kierteen.

Ylimääräinen sokereiden syöminen johtaa siis ylimääräiseen insuliiniin, joka taas johtaa matalaan verensokeriin, joka johtaa suureen näläntunteeseen, joka johtaa siihen että sokeria on pakko ahmia nälässä taas lisää. Melkoinen kierre siis.

Agastson huomasi että vähärasvaisella dieetillä olleet eivät syöneet yhtään vähempää ruokaa kuin ennen dieettiä – ainoastaan ravinnosta saatavat rasvat oli korvattu sokerilla ja muilla nopeilla hiilihydraateilla jotka muuttuvat ruoansulatusprosessissa nopeasti sokereiksi. Tämän aiheuttamat näläntunteet taas saivat potilaat syömään enemmän kaloreita ja lihomaan. Paradoksaalisesti kävikin niin, että laihduttaminen ja sydäntautien välttely johti lihomiseen ja suurempaan sydäntautien riskiin.

Lääkäri oli myös tietoinen Atkinsin dieetistä, mutta epäili että Atkinsin dieetissä olisi liian vähän hiilihydraatteja, liian paljon tyydyttynyttä rasvaa ja liian vähän kuituja.

Millainen South Beach –dieetti on käytännössä?

South Beach –dieetti on erittäin yksinkertainen. Niin kutsutut ”huonot hiilihydraatit” ja ”huonot rasvat” korvataan hyvillä hiilihydraateilla ja hyvillä rasvoilla.
Agatstonin mukaan tarpeetonta nälän tunnetta eivät aiheuta kaikki hiilihydraatit, vaan ainoastaan sellaiset hiilihydraattipitoiset ruoat, jotka elimistö sulattaa nopeasti aiheuttaen näin suuren verensokeripiikin. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi valkoinen sokeri ja viljatuotteet, joista nykyajan Länsimainen ruokavalio melkeinpä pääosin koostuu. South Beach –dieetissä nämä korvataan käsittelemättömillä hiilihydraattien lähteillä, kuten vihanneksilla, pavuilla ja täysjyvätuotteilla. Hiilihydraattilähteitä pidetään ”hyvinä” vain jos niiden glykeeminen indeksi on alhainen.

Huonoja rasvoja taas ovat trans-rasvat ja tyydyttyneet rasvat. Vaikka näitä rasvoja sisältävät tuotteet eivät aiheutakaan nälän tunteita, voivat ne olla riskitekijöitä kohonneen LDL-kolesterolin ja sydäntautien taustalla. South Beach –dieetissä nämä rasvat korvataan sellaisilla ruoilla, jotka sisältävät runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä omega-3 –rasvahappoja, jotka puolestaan auttavat HDL-kolesterolin tuottamisessa ja sisältävät myös useita muita positiivisia vaikutuksia ihmisen terveyteen.Käytännössä siis rasvainen punainen liha tulisi korvata rasvattomalla lihalla, pähkinöillä ja rasvaisella kalalla. Punainen lihahan on rasvaista usein ainoastaan tehotuotannon ja viljaruokinnan takia – sika jota ruokitaan viljan sijaan luonnollisella ruoalla ei kerää rasvaa itseensä ylenmäärin, aivan kuin ei myöskään ihminen jota ei ruokita sokerilla ja viljatuotteilla.

South Beach –dieetin vaiheet

South Beach –dieetti on jaettu kolmeen eri vaiheeseen, joissa liikutaan vähitellen vapaampaan suuntaan ruokien suhteen. Ensimmäisessä vaiheessa, joka kestää kaksi viikkoa, jätetään pois kaikki sokerit, prosessoidut hiilihydraatit, hedelmät ja monia korkean glykeemisen indeksin vihanneksia. Tarkoituksena on päästä eroon nälkäkierteestä nopeasti ja saada painonpudotus vauhdilla alkuun.

Dieetin toista vaihetta voidaan jatkaa niin kauan kuin laihduttaja haluaa pudottaa painoaan. Tässä vaiheessa useimpia hedelmiä ja vihanneksia voi taas syödä, samoin kuin joitain täysjyviä.

Kolmannessa vaiheessa on kyse ylläpidosta, jota on tarkoitus jatkaa koko loppuelämän ajan. Tässä vaiheessa ei ole mitään spesifiä listaa sallituista ja kielletyistä ruoka-aineista, vaan laihduttajan olisi tarkoitus ymmärtää dieetin periaatteet ja elää pääosin niiden mukaisesti.

South Beach ja low-carb –dieetit

Usein South Beach –dieetti niputetaan low carb –dieettien kastiin, vaikka käytännössä näin ei ole. Yksinkertaisten ja nopeasti verensokeria nostavien ruoka-aineiden kuten valkoisen leivän, valkoisen riisin ja sokerin syöminen on toki dieetillä kiellettyä, mutta hiilihydraattien syömistä ei ole täysin kielletty eikä niiden määrää tarvitse edes laskea. Dieetti keskittyy sen sijaan glykeemiseen indeksiin.

Agatston on pyrkinyt tekemään pesäeroa muihin low carb –dieetteihin ja korostamaan ettei kyse ole vähärasvaisesta eikä alakarppidieetistä, vaan tavoitteena on oppia valitsemaan oikeanlaiset rasvat ja hiilihydraatit. South Beach –dieetistä onkin olemassa vegaaneille oma versio, joka sisältää melko paljon hiilihydraatteja.

South Beach -dieetti on erittäin hyvä tapa saada pudotettua painoa ja muutettua elämäntapoja terveellisempään suuntaan. Monet ovat saaneet nopeita tuloksia myös erilaisilla suosituilla laihdutusvalmisteilla, joita voi käyttää painonpudotuksen tukena.

Linkkejä:

South Beach -dieetin viralliset kotisivut

Kommentoi

Kerro mielipiteesi aiheesta...