Saturday, October 23, 2021

Totuus erilaisten dieettien taustalla

Erilaiset dieetit tulevat ja menevät. On lentoemäntädieettiä, kaalikeittodieettiä, sitruunadieettiä, Zonesta, Atkinsista ja South Beach –dieetistä puhumattakaan. Näissä kaikissa on toki omat piirteensä, eikä niitä voi niputtaa saman sateenvarjon alle, koska osa niistä on täyttä humpuukia ja mahdotonta noudattaa pidemmän päälle, mikä aiheuttaa riskin jojo-laihdutukseen ajautumisesta, ja osa taas on yllättävänkin terveellisiä ruokavalioita, joita voi noudattaa vaikka lopun elämäänsä, ja seurauksena on painonpudotuksen lisäksi terveyden paraneminen.

Mikä on dieetti?

Usein dieettiin sanana liitetään paljon negatiivisia tuntemuksia, kuten kipua, kärsimystä ja hyvänmakuisista ruoista luopumista. Dieetillä oleminen tuo usein mieleen nälkäisen ihmisen, jonka mieliala vaihtelee jatkuvasti. Todellisuudessa sana dieetti on kuitenkin tullut suomenkieleen englannin sanasta ”diet”, joka tarkoittaa ruokavaliota. Dieetti voi siis laihdutuskuurin sijaan olla myös tietty ruokavalio, jota noudatetaan jatkuvasti – kaikki se mitä säännöllisesti syömme ja juomme. Olennaista on se, että kaikki mitä syöt ja juot on suunnitelmallista ja tiedostettua sen sijaan, että syöt mitä tahansa eteesi laitetaan tai mitä kaupassa ostoskärryyn eksyy.

Miksi useimmat dieetit eivät toimi

Useimmat dieetit ovat ongelmallisia sen takia että ne vaativat äärimmäisiä muutoksia syömistottumuksissa. Osassa dieeteistä sinun tulisi elää pelkällä kaalikeitolla, pelkillä lihatuotteilla, tai pelkällä salaatilla. Sen lisäksi että tällaiset dieetit ovat monotonisia, ne voivat myös todella olla terveydelle vaarallisia.

Lyhyellä tähtäimellä äärimmäisyyksiin tähtäävät dieetit kyllä usein toimivat, mutta kannattaa miettiä lähteekö mukana samalla myös osa terveydestä, ja mitä tapahtuu kun dieetin lopettaa. Elimistömme ovat suunniteltuja saamaan vitamiineja ja ravinteita erilaisista ruoka-aineista, joten yksitoikkoinen dieetti tuskin tarjoaa kaikkia tarvittavia ravintoaineita.

Oikea tapa laihtua

Oikea tapa laihtua on ajatella dieettiä ruokavalion pitkäaikaisena korjaamisena. Ruokavaliosi tulisi sisältää tasapainoisesti erilaisia ruokia kohtuudella nautittuina. Sinun tulisi syödä ainoastaan silloin kun olet nälkäinen, ei silloin kun on ruoka-aika jonkun muun määrittelemänä.

Unohda siis äärimmäiset dieetit jotka eivät toimi pitkällä tähtäimellä ja ala suunnittelemaan pitkäaikaisempia muutoksia elintapoihisi. Tämä on tasapainoinen ja järkevä tapa terveelliseen laihtumiseen, jota voit toteuttaa koko loppuelämäsi ajan.

Laihtumisen nopeuttamiseksi ja varmistamiseksi voit myös kokeilla erilaisia turvalliseksi todettuja tuotteita, jotka helpottavat alkuun pääsemistä ja tekevät painonpudotuksesta helpompaa. Proactol on niistä tehokkaimmaksi todettu ja erittäin suosittu.

Kommentoi

Kerro mielipiteesi aiheesta...